Terug naar projecten

GALAXIE

Project Type : Groepswoningen

GEVELRENOVATIE

De wijk “Galaxie” te Sint-Lambrechts-Woluwe telt in totaal 22 gebouwen, ontworpen door architect Georges Pepermans. Het complex bestaat zowel uit hoge als lage gebouwen die in drie fases werden gebouwd tussen 1977 en 1981. Vandaag vertonen een aantal gebouwen bouwfysische problemen. Voor verschillende hoge en lage gebouwen treedt degradatie van het zichtbaar beton op. In de lage gebouwen treedt ook condensvorming op in de woningen omwille van koudebruggen door de, van binnen- naar buiten doorlopende elementen.  “De Moderne Woning” vroeg daarom hieromtrent een voorstel van aanpak.

Vooreerst werd een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaken van de degradatie van het beton, mogelijke diagnoses en voorstellen voor interventiemethoden. De betonnen buitengevels van de eerste uitvoeringsfase blijken zwaarder aangetast dan die van de laatste fase. Dat verschil hangt samen met de geleidelijke verbetering van de uitvoeringsmethodes. Afhankelijk van de staat van verslechtering en carbonisatie wordt het beton plaatselijk afgekapt en vervangen door een nieuwe afwerking, afgestemd op de originele vormgeving, of hersteld met mortel en beschermd met een minerale verf.

De bouwfysische problematiek van acht lage gebouwen leidde tot het voorstel voor de volledige renovatie van de betonnen buitengevels. De koudebruggen van de bouwschil worden weggewerkt door de plaatsing van thermische isolatie met een gladde sierpleister. Ook de ramen en deuren zullen worden vervangen door buitenschrijnwerk met dezelfde tint. Belangrijk is om het monumentale aspect van de huidige bebouwing te behouden. De kleur van de sierpleister zal daarom identiek zijn aan die van het aspect van de bestaande betonblokken en het zichtbeton.

Een derde luik is de vernieuwing van de daken van negen hoge gebouwen. De daken zullen worden geïsoleerd, en nieuwe waterdichte lagen zullen worden geplaatst.

Datasheet