Terug naar projecten

Heilige familie - Gebouw 1

Project Type : Onderwijs

ZWARE RENOVATIE VAN GEBOUW 1

Rond 1895 werd in de snel groeiende wijk Helmet de lagere school “De Heilige Familie” gesticht. In de loop van de 20e eeuw werd de school meermaals uitgebreid. Zo raakten de kleuter- en basisschool “Heilige Familie” verspreid over verschillende gebouwen op een site in een binnengebied. Na al die jaren zijn de compleet uitgeleefde gebouwen toe aan een zware renovatie. Ook een reorganisatie van het terrein dringt zich op.

DEWIL architecten kreeg van het instituut van de Heilige Familie en het kinderdagverblijf Helmetje de opdracht om een masterplan op te stellen. Die opdracht omvat renovatiewerken met gedeeltelijke sloop en herbouw om een groter aantal kinderen en leerlingen te kunnen opvangen. Het project bestaat uit twee delen en beoogt een gezonde en milieuvriendelijke leeromgeving met een duidelijke identiteit en een herkenbaar karakter. Een bestaand en waardevol gebouw uit 1895 is volledig gerenoveerd en uitgerust met hedendaags comfort. Om een grote speelplaats te creëren, werd een tweede gebouw afgebroken en vervangen door een nieuwbouw op een andere plek.

De renovatie van het bestaande gebouw, was onder andere bedoeld om de historisch waardevolle gevel weer in eer te herstellen. Ook de binnenruimtes werden aangepakt. Dat gebeurde op een hedendaagse manier en met een speelse knipoog. De tinten van het tapijt keren terug in de wandkasten. Zo kreeg elke verdieping een eigen kleurenpalet. Twee aanpalende klassen kunnen visueel en daadwerkelijk met elkaar worden verbonden om klasoverschrijdende activiteiten te organiseren.

Datasheet