Terug naar projecten

Jouret

Project Type : Groepswoningen

APPARTEMENTSGEBOUW UIT 19DE EEUW

Het sobere maar sfeerrijke gebouw was een schoolvoorbeeld van de burgerlijke appartementsgebouwarchitectuur uit die periode. De volumes waren onderverdeeld in ruime appartementen met mooie kamers, plafondhoogtes van ongeveer 3,40 m en aangename balkons tegen de prachtige voorgevel. De interieurs met gipsplafonds, pleisterwerk en een houten wandlambrisering waren ontworpen om de tijd te doorstaan.

Maar de appartementen waren uitgeleefd en versleten, en toe aan een totale renovatie. De indeling van de ruimte klopte ook niet langer met de huidige leefgewoonten. Daarom besloot de bouwheer om de volumes radicaal te wijzigen en tegelijkertijd een complete renovatie uit te voeren. Zo kon meteen de energieprestatie van het gebouw worden verbeterd, zonder te raken aan de karakteristieke kenmerken van het gebouw. Conform de vraag van de bouwheer kreeg elk appartement er door een herschikking van de ruimtes een slaapkamer bij.

De houten plankenvloeren zijn hersteld. De mozaïektegelvloer in de inkomhal en de fijn bewerkte haarden werden gerestaureerd. De massief eiken inkomdeur bleef behouden, net zoals het origineel buitenschrijnwerk van de veertien dubbele ramen in de voorgevel. Wel werd het enkele glas vervangen door dubbele beglazing.

Datasheet