Terug naar projecten

Klim Op

Project Type : Onderwijs

WEDSTRIJD VOOR DE UITBREIDING VAN EEN LAGERE SCHOOL MET SPORTZAAL

Het concept voor de toekomstige nieuwbouw basisschool “Klim Op” in Vilvoorde is gestoeld op twee duidelijke basisprincipes. Eén: gebouwen vormen het gezicht van de school. Twee: een kwaliteitsvolle schoolomgeving waarin kinderen zich thuis voelen, bevordert de schoolresultaten.

De nieuwbouw verrijst langs de Hendrik I–lei wat de zichtbaarheid en uitstraling van de school ten goede komt. De 10 klaslokalen en de mediatheek krijgen onderdak in een lang balkvolume op de eerste verdieping. Alle andere functies worden compact en logisch geordend ondergebracht op de gelijkvloerse verdieping. Opdat de kinderen zich ongestoord zouden kunnen uitleven, wordt de speelplaats over de gelijkvloerse lokalen heen geplooid. Daardoor loopt de bestaande speelplaats in de toekomst door in een hellend en ludiek groen plein. Enkele uitsnijdingen in het gebogen vlak introduceren speelse accenten en brengen het daglicht naar de onderliggende lokalen. Het vlak doet ook dienst als afdak voor de overdekte speelplaats van de kleuters.

Vorm, licht en kleur zijn zowel in het exterieur als in het interieur beeldbepalend. Educatieve groenzones rondom de nieuwbouw vormen een buffer naar de buren en de straat en dragen hun steentje bij tot een aangename, kwaliteitsvolle schoolomgeving.

Datasheet