Terug naar projecten

KUB - bibliotheek

Project Type : Onderwijs

RENOVATIE VAN DE BIBLIOTHEEK

De renovatie van de KUB startte in 2003 met de verbouwing van het rectoraat op de 5e verdieping. In 2004 werden de kantoren en de administratieve diensten in een nieuw kleedje gestoken. In het voorjaar 2006 startten de omvangrijke renovatiewerken in de bibliotheek.

Door de afbraak van de glazen wanden in de bestaande bibliotheek ontstond een grote ruimte met een duidelijke as en een sterke perspectiefwerking. De as is duidelijk zichtbaar aan beide zijden van de bibliotheek, zowel in de leeszaal als aan de balie, wat de ruimtelijkheid extra in de verf zet. Dat effect wordt nog versterkt door een subtiel spel van zonering. De zone van de centrale boekenrekken krijgt een eigen identiteit door het wandelpad, uitgevoerd in dezelfde tapijttegels als de rest van de bibliotheek, maar met een afwijkend formaat en een ander legpatroon. Die subtiele verschillen creëren een speels onderscheid.

Het nieuwe meubilair in de bibliotheek is bekleed met furniture linoleum. Door de warme, zachte bordeauxrode tint wordt de balie een heuse eyecatcher. Ook het nieuwe computereiland, waar gebruikers de bibliotheekcatalogus kunnen consulteren, het frame van de vestiairekast en de wand in de nieuwe krantenhoek zijn uitgevoerd in hetzelfde materiaal. Deze coherente aanpak van het interieur resulteert in een aangename ruimte.

Met het oog op de hedendaagse noden van studenten en een flexibel gebruik is de bibliotheekinrichting opgevat als een actief leerlandschap. Op twee computereilanden in de leeszaal kunnen studenten met hun draagbare computer rechtstreeks inloggen op het netwerk van de bibliotheek. Daarnaast beschikken ze over grote tafels die ze door middel van tussenschotten kunnen omvormen tot individuele werkplekken. Naast de stille leeszaal is er aan de zijde van de balie een tweede zone gereserveerd voor groepswerk en colleges.

Het open en transparant gestructureerde architectuurconcept en het hedendaagse meubilair in warme kleuren en nieuwe materialen leveren samen een verrassend en vernieuwend geheel op.

Datasheet