Terug naar projecten

Zonnebloem

Project Type : Onderwijs

LAUREAAT WEDSTRIJD

Het programma bestond uit de realisatie van verschillende klassen, een bibliotheek, een secretariaat, een eetzaal, een keuken, een sportzaal en een polyvalente zaal. We willen de meerwaarde die het groene karakter van de wijk biedt, zoveel mogelijk bewaren. Daarom kiezen we voor een ontwerp met een minimale bouwimpact en planten we het schoolgebouw achteraan op de site in. Het bestaande groene parkzicht blijft vanuit de straat behouden voor de buurt en de bewoners.          

Alle administratieve functies zijn gegroepeerd aan de hoofdingang van de school. Dankzij hun logische inplanting op de site en het feit dat ze gemakkelijk afleesbaar zijn, vormen ze een uitnodigende onthaalplek voor ouders die op zoek zijn naar informatie. De inplanting van de klassen geeft ze een aangename relatie met het parkterrein ervoor. Om het contact met de buitentuin te optimaliseren, zijn de klassen vooraan compleet ingevuld met glas. Meteen komt een directe toegang tot de buitenspeelplaats tot stand. Achter de klassen bevindt zich een polyvalente binnentuin voor de kleuters in de vorm van een zeer brede gang. Die functioneert tegelijkertijd als inkomzone, als binnenspeelplaats en als ruimte voor groepsactiviteiten en hoekenwerking, bijvoorbeeld kleutergymnastiek. Deze polyvalente belevingsruimtes zijn knus en sfeervol. De brede gangen zijn opgevat als volwaardige binnenruimtes die zowel de klassen als de speelplaats verlengen.

Een aantal gedeelten van het gebouw – de gymzaal, de kleuterklassen – knikken naar binnen. Daardoor komen overdekte ruimtes en subtiele inkomzones in het verlengde van het gebouw tot stand. De insprongen geven het gebouw een speelse en hedendaagse uitstraling.

Datasheet