Terug naar projecten

Mary Chocolatier

Project Type : Nijverheid

CHOCOLADE EN PRALINES VAN MARY

De chocolaterie Mary, in 1919 opgericht in de Koningstraat 126 te Brussel, vervaardigt chocolade op artisanale wijze, zonder gebruik van kleurstoffen. Dankzij het permanente streven naar kwaliteit draagt ze al sinds 1942 het brevet van Hofleverancier van het Belgische hof. Sinds 1990 is de winkel gevestigd in de Koningsstraat 73. Maar toen de chocolatier een capaciteitsuitbreiding van de productie van chocolade van 12 naar 40 ton ook zichtbaar wilde maken, bleek het bestaande atelier daarvoor te krap. Een verhuizing drong zich op. Daarom besloot Mary in 2009 zijn intrek te nemen in het voormalige atelier van het Belgische kledingmerk Natan op de Arsenaalsite in Etterbeek. Het kledingatelier werd heringericht en aangepast tot een productieatelier waar het bedrijf ook bezoekers kan ontvangen. Die kunnen hier kennis maken met de geheimen van het productieproces van chocolade en pralines.

In het ontwerp wou DEWIL architecten het industriële aspect van het gebouw voelbaar laten en de openheid van de loods zoveel mogelijk behouden. Vandaar de inbreng van heel wat glazen wanden. Een grote pivoterende deur geeft toegang tot de expositieruimtes. Hier kunnen bezoekers het productieproces ontdekken en een aantal oude elementen, zoals de originele stalen spanten, bewonderen.

In de ateliers daarentegen kon de dakstructuur niet zichtbaar worden gelaten. Omdat hier om technische en hygiënische redenen een constante temperatuur van 15° C moet heersen, werden de atelierruimtes volledig geïsoleerd en afgesloten van het tentoonstellingsgedeelte. Uiteraard is ook rekening gehouden met de strenge HACCP normen voor de productiestromen (vuile en propere zones).

Datasheet