Terug naar projecten

Puccini

Project Type : Restauratie

RESTAURATIE EN RENOVATIE VAN EEN GEBOUWENCOMPLEX

Het complex bestaat onder andere uit een historisch voorgebouw aan de Koningsstraat. Dit waardevolle hoofdgebouw, in 1869 gebouwd door baron Oscar de Mesnil de Volkrange, was dringend aan restauratie toe ten gevolge van jarenlange leegstand.

In vijf salons waren nog de oorspronkelijke decoraties uit 1870 aanwezig. Wel waren tussen de lambrisering verschillende lagen behangpapier aangebracht, waarvan de oudste laag dateerde uit 1920 en de meest recente uit 1980. Het behangpapier, de radiatoren en de in opbouw geplaatste elektrische leidingen werden verwijderd en de plafonds en wanden gereinigd. Om leidingen voor elektriciteit en data te kunnen plaatsen, werden op bepaalde plaatsen ook de plinten weggehaald en nadien weer teruggeplaatst. Ontbrekende zaken werden hersteld, zoals een deel van de plafondspiegel die rond 1985 naar beneden was gevallen.De bronzen deurgrepen en slotplaten waren nog grotendeels intact. Zij werden gereinigd en langs de zijde van de trapzaal aangevuld met strak roestvrijstalen deurbeslag. De elektrische luchters werden herbekabeld, grondig gereinigd en uitgerust met nieuwe gloeilampen. Zij zijn niet oorspronkelijk, want in 1870 was nog geen elektriciteit beschikbaar. De luchters die aanvankelijk waarschijnlijk aanwezig waren, werkten op stadsgas dat rond 1840 beschikbaar was in de meeste Europese steden, waaronder Brussel.

In drie van de vijf salons was bij aanvang van de werken het historische parket uit 1870 nog aanwezig. Op verschillende plaatsen waren delen zwaar beschadigd, losgekomen of verdwenen, en er waren heel wat open voegen. Alle delen werden nagekeken en waar nodig hersteld. Ontbrekende delen in hoofdzakelijk Europese eik, aangevuld met tropische hardhoutsoorten, werden aangevuld. Daarna werd het geheel opgeschuurd, rekening houdend met de beperkte dikte van het hout. Gaatjes en voegen werden opgevuld met een vloeibare houtpasta en alles werd opnieuw geschuurd met schuurpapier, van hard naar zacht. Als afwerking kregen de vloeren een matte laag in hardplastiek.

Datasheet